Tromp's Huys heeft een nieuwe vitrine

Het museum Tromp's Huys heeft een nieuwe vitirine aangeschaft waar recente aanwinsten kunnen worden gepresenteerd.

In de hal van Museum Tromp’s Huys zijn vanaf heden recente aanwinsten te bewonderen. Dit kunnen zowel schenkingen zijn als aankopen. Nu in de vitrine: een zeekijker, twee reddingspenningen van C.E. Molenaar en H.G. Visser, een stamboom van de familie Molenaar; twee foto’s uit het familiealbum van Zeijlemaker-Swart; een asbakje met afbeelding van de Dorpsstraat. Allemaal voorwerpen die aan het museum geschonken zijn.

Het komt regelmatig voor dat particulieren vragen of het museum belangstelling heeft voor voorwerpen uit hun familiebezit. Het antwoord daarop hangt een beetje af van de aard van het voorwerp. Gaat het om unieke exemplaren, zoals de recent geschonken reddingspenningen? Is het voorwerp in goede staat of tegen redelijke kosten in goede staat terug te brengen? Behoort het tot wat als de kerncollectie van het museum wordt gezien: de (maritieme) geschiedenis van Vlieland of de nalatenschap van de zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg? In zulke gevallen is het antwoord een volmondig: Ja!

Eén van de hoofdtaken van een museum is om die collectie vervolgens aan het publiek te tonen, niet om de objecten in een depot te stoppen. En ondanks het feit dat het museum over een fonkelnieuw depot beschikt, is het de bedoeling dat daarin zo min mogelijk permanent blijft liggen. Het inrichten van een vitrine met recente aanwinsten is een stap in de goede richting.

Tromp's Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit.

In de Museumwinkel is van alles te koop: leuke cadeaus voor thuisblijvers, fraaie boeken over speciale aspecten van de Vlielandse geschiedenis voor verzamelaars, kekke hebbedingetjes. De prentbriefkaarten, boeken en brochures over Vlieland, maritieme geschiedenis en kunst zijn via de website te bestellen.

Museum Tromp's Huys
Dorpsstraat 99
Oost-Vlieland

LIJST

secretariaat SMF
Schippersgracht 9
1011 TS Amsterdam
secretariaat@deprinshendrikstichting.nl
  Samenwerkende Maritieme Fondsen is een samenwerking van zes
historische maritieme fondsen in Nederland.
  ontwerp on_line
realisatie Colibri